zaterdag 14 januari 2012

Sage Francis : History

Sage Francis werd geboren in het goddelijke jaar 1976 onder de naam Paul Francis. Vanaf 1996 tot op heden brengt deze rapper geregeld muziek uit op zijn eigen label Strange Famous Records. Hij komt echter pas echt in de spotlights met zijn nummer Makeshift Patriot dat de rol die de media speelde in de aanslagen van 11 september 2001 bekritiseerde. Het jaar daarop kwam zijn debuutalbum (eerste album op een label) Personal Journals uit, dat een begrip werd in de underground rapscene. Met nummers als Crack Pipes, Personal Journalist, Specialist & Runaways laat Sage horen dat hij een meester is in spoken word en poëzie van de donkere kant van het leven. Sage heeft over alles een uitgesproken mening. Zo is hij homofoob en een overtuigde vegetariër. Je hoeft het niet met al zijn meningen eens te zijn, maar zijn lyrics doen je nadenken en dien je meermaals te beluisteren om alle betekenis te vatten.  Dit album is een must-have voor elke fan van underground rap & hip-hop.

Samen met beatmaker Joe Beats bracht Sage Francis in 2003 onder de naam Non-Prophets het album Hope uit. Al van 1998 werkte Sage samen met Joe Beats en brachten ze geregeld in eigen beheer singles en compilaties uit. Hope is echter hun eerste en enige goed geproducete album dat van zeer hoog niveau is. De meer uptempo nummers vormen een consistent geheel wat het album volledig genietbaar maakt. Mijn persoonlijke favorieten zijn Any Port, Damage, That Ain't Right, Mainstream 307, Spaceman, Tolerance Level en The Cure (het is moeilijk kiezen).

Na Hope scheiden de wegen van Sage Francis en Joe Beats en sluit Sage als eerste rapper een deal met het punklabel Epitath waar hij drie albums zal uitbrengen. A healthy Distrust uit 2005 is alweer een prima album met prachtsongs als The Buzz Kill, Escape Artist, Gunz Yo en Slow Down Gandhi. Deze laatste twee nummers behoren tot mijn absolute favorieten aller tijden. In 2007 komt Human the Death Dance uit met leuke nummers zoals Civil Obedience, Clickety Clack, Hell of a Year en Black out on White Night. Het album is goed, maar het absolute meesterschap van de vorige albums lijkt wat te tanen. En mijn vrees wordt waarheid met het horen van het laatste album, Li(f)e, van Sage Francis uitgebracht op Epitath in 2010. De country-invloeden doen de muziek van Sage geen deugd en zijn raps zijn minder heftig dan we van hem gewend zijn. Hopelijk herpakt hij zich en kan hij ons nog verrassen met een geweldige comeback.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten