dinsdag 28 februari 2012

Dumhi - The Side Effect EP (2011) ***(*)


Deze Ep uit 2011 is nu pas onder mijn aandacht gekomen en dat is best wel jammer. Dumhi en Side Effect brengen hier klassieke old-skool hip hop, maar met een kleine twist die het interessant houdt. De raps van Side Effect zijn solide en de productie van Haj (van Dumhi) is ook meer dan behoorlijk. De Ep kwam uit op 15 september 2011 en bij een volledige download krijgt je er de remix van Alive bij (beter dan het origineel). Andere nummers die een aankoop rechtvaardigen zijn Therapy, Autumn en Richard Pryor. Nergens gaat de kwaliteit van de songs echt de diepte in, zodat er geen echte skipmomenten zijn. Deze Ep van Dumhi is een late en leuke ontdekking.

 

maandag 27 februari 2012

Video - American Poets 2099 ft. 2Mex - Punch Your Face In

Video van The American Poets 2099 uit het album Murderous Poetry.
Raps van Nova-Kane, Bootface, Pro The Leader,Atlantis Scrolls
& een cameo van 2Mex 

Doc Waffles - How to Shoot Quail ***

Doc Waffles is een rapper uit Detroit. Zijn raps houden het midden tussen Kool Keith en MF Doom. Zijn album How to Shoot Quail is vrij verkrijgbaar via bandcamp (hier) en kwam uit op 14 februari 2012. En het moet gezegd zijn, het album begint veelbelovend. De eerste nummers Who's Holding en Bring me the Robe doen erg aan MF Doom denken met een filmsequence-achtig begin. Who's Holding heeft een lekkere uptempo beat en originele raps. Bring me the Robe is meer gezapig, maar ligt minstens even goed in het oor. Als je twee dergelijke openingsnummers hoort, denk je een fantastisch vervolg van het album tegemoet te gaan. Jammer genoeg wordt het daarna allemaal wat minder. Er staan zeker nog goede songs op zoals Maggie Malone for Real29/2 for 50 en USC 32M 18. Ze zijn echter minder mooi uitgewerkt dan de eerste twee pareltjes. Deze rapper heeft zeker de skills, nu nog een betere productie voor de aantal van zijn songs.


The Chicarones - Por Que? (Pork Eh?) mixtape ***(*)

The Chicarones zijn een eminent rapduo bestaande uit Sleep (van Oldominion) en Josh Martinez. Sleep en Martinez besloten samen te werken in 2001 en na enkele ep's uit te brengen, namen ze een break van drie jaar om zich verder te smijten in hun solocarrières. Sinds enkele jaren zijn ze terug actiever bezig met The Chicarones. Dit resulteerde in enkele cd's waarvan Swine Country in 2009 een Independent Music Award won. Ondertussen zijn ze bezig met hun album Swine Flew af te ronden en ze verblijden ons ondertussen met deze gratis mixtape genaamd Por Que? (Pork eh?). Ze gebruiken in deze mixtape niets anders dan gestolen instrumentals waar ze hun eigen ding mee doen. Zo worden met Umbrella, Hey Ya, Lika a Winged Pig (Like a G6), Billionaire, ... de grote pophits van de laatste jaren in een vleessausje van The Chicarones gestoken. En dit werkt verrassend goed. Soms zijn de oorspronkelijke nummers echter te goed herkenbaar en voelt het aan als een cover, maar wat de rappers bv. met Umbrella hebben gedaan is bewonderenswaardig. Het zijn dan ook dergelijk nummers die een meerwaarde zijn voor dit album. Facebook Stalker, Swim Good, Alive, Umbrella, Pop the Trunk en Crazy verdienen dan ook je onverdeelde aandacht. The Chicarones zorgen met deze mixtape voor een origineel en goed uitgewerkt concept dat je zeker eens moet horen. Free download hier.


zaterdag 25 februari 2012

Noah 23 for Dummies



“I made this mix as a sampler spanning the more recent
 years of my catalog. Its not a greatest hits per se,
but a get to know you type of mix for new fans.”
— Noah23

vrijdag 24 februari 2012

Video - Slow Suicide Stimulus - BiPolar Hi Rollers ft. Cage

Het collectief Slow Suicide Stimulus met leden
Tame One, Govone, C-Chan en DJ Melski
bracht in 2006 een fantastisch album
(S.S.S.) uit met daarop 16 topsongs.
 Er zijn cameos van goed volk als Aesop Rock,
Yak Ballz, Cage, Camu Tao, S.A. Smash., ...
Een must have voor ieders collectie.





woensdag 22 februari 2012

Busdriver - Beau$Eros (2012) **(*)

Nog een rapper uit L.A. is Busdriver die voor zijn nieuwe worp beroep deed op het label van het moment, nl. Fake Four Inc. Met dit nieuwe album gaat Busdriver wel heel commercieel. Hij zingt meer dan hij rapt en dat komt de kwaliteit van het album niet steeds ten goede. Sommige nummers zijn zelfs te zeemzoet om te blijven beluisteren. Busdriver vergooit met dit album zijn hard verdiende indiestatus en gaat duidelijk mainstreet. De electrische producties van Loden roepen een feestje op waar ik liever niet op was uitgenodigd. Enkele nummers weten me nog wel te boeien, waaronder Ass to Mouth en Colour Wheel, beiden reeds eerder verschenen op een maxi single. Het overcommerciële Kiss me Back to Life en Beaus & Eros zijn de overige nummers die je met plezier meermaals kan beluisteren. Toch een magere oogst voor de 14 nummers die het album bevat. In tegenstelling tot Sole die bij Fake Four Inc. wel een goed commercieel gericht album wist te maken, is het voor Busdriver eerder een slag in het water geworden.

maandag 20 februari 2012

Nocando - Zero Hour (2012) **(*)

Nog een rapper uit L.A. waar ik veel van verwacht is Nocando. Ik ben fan sinds zijn fantastische The Patient ep en na zijn samenwerking met El-P op de track Time Won't Tell verwachtte ik dat Zero Hour een knaller zou worden. Het betreft hier een Ep of mixtape, maar laat dat geen beletsel zijn om te kunnen scoren. Zero Hour is echter geen slamdunk geworden. Het lijkt alsof Nocando er niet echt veel zin in heeft en de beats zijn meestal vrij eentonig. In Sold Out, Bernie (met Busdriver) en Oedipus komt Nocando hier nog redelijk mee weg, maar andere nummers vallen toch als een pudding in elkaar. Misschien was een verlengde samenwerking met El-P geen slecht idee geweest. Een ideetje voor de toekomst? Je kan Zero Hour hier gratis downloaden.


Eligh & Amp Live - Therapy at 3 (2011) ***

Eligh,rapper uit L.A. en lid van Living Legends, tracht het succes van zijn laatste album, Grey Crow - zijn tot op heden best verkopende album, te herhalen en werkt hiervoor samen met producer Amp Live die vooral gekend is van zijn geslaagde Raindayz remixes waarbij hij Radiohead-nummers samplede en gerenommeerde rappers hierop hun ding liet doen. Ik weet niet goed waar het aan ligt, maar de samenwerking is maar half geslaagd. Het zou nochtans een gouden combinatie moeten zijn. Eligh is een begenadigd rapper die met zijn flow doet denken aan Andre 3000 van Outkast in zijn periode van Atliens. De beats van Amp Live bij openingsnummer First Contact zijn spacey en doen het beste vermoeden voor de rest van het album. Het niveau van beiden daalt echter gaandeweg en pas op het tweede deel van het album staan er nog enkele knallers zoals Beautiful Addiction met Grieves, Ms. Meteor en Stop Running. Let wel, de goede nummers zijn ook echt wel goed, maar dan verwacht je dat de rest van het album ook deze maatstaf haalt. Misschien ben ik wel wat te kritisch na het fantastische album Grey Crow uit 2010, maar ik had hier toch meer van verwacht. Pas verscheen een remix album van Therapy at 3, helaas zonder enige toegevoegde waarde.


zaterdag 18 februari 2012

Video - Riddlore? - The Rising Sun

Riddlore's nieuwe single met de bekende
 achtergrond van The House of the Rising sun.



vrijdag 17 februari 2012

Die Antwoord - Tension (2012) ****

Die Antwoord ie een rapact uit Zuid-Afrika die veel rave-invloeden gebruikt. Opzwepende bass en Zuid-Afrikaans slang zijn de hoofdingrediënten. De solist van de groep, Ninja behoort al vele jaren tot de Zuid-Afrikaanse hip-hop scene. Ninja speelt een typetje in Die Antwoord met een zeer agressief karakter. Hij rapt in het Engels met een Zuid-Afrikaanse tongval (half verstaanbaar woordje Nederlands), net zoals Yo-Landi Vi$$er, de chick uit de groep. Die Antwoord is als groep gecreëerd in 2009, bestaande uit Ninja, Yo-Landi Vi$$er en DJ Hi-Tek. Ze werden bekend met de videoclip Enter the Ninja van hun eerste album $O$. Deze video werd een viraal fenomeen op het internet, waardoor de website van de groep miljoenen keren werd bezocht. Hun nieuwe album Tension kwam uit op 11 februari 2012 en is partyhard. Hun nummers drijven op harde beats en lekker vuile raps die niet misstaan op elk fout feestje. We noteren met stip partynummers als I Fink U Freeky en Hey Sexy. Ook het zachtere So What en het opzwepende Baby's on Fire liggen lekker in het oor. Het album start sterk met Never Le Nkemise 1 en eindigt met het de harde instrumental Le Nkemise 2. Lekker hard en lekker fout. I Like it!

woensdag 15 februari 2012

Video - Flight Distance - All Crushed Under The Same Terrible Wheel

Lekkere tweede single van Ottawa's Flight Distance.
Uit het vorig jaar verschenen album Bad Information 
het nummer All Crushed Under The Same Terrible Wheel


dinsdag 14 februari 2012

Middle Ground - Breaking Ground (2012)***(*)

Via Bandcamp kom je soms leuke, nieuwe artiesten tegen, zoals deze Middle Ground. Een rapcollectief uit Chicago bestaande uit leden Prime, Loose Cannon, Kwote1, Sarcastik, Adoff, James Heated, Johnny Telfon, Chase Enriquez en Outbreak. Op hun debuut Breaking Ground zijn de heren in goede doen, hoewel het begint met een valse noot. De eerste rap van de titeltrack waarmee het album opent "It feels like the time I bought my first rhymebook" doet niet meteen veel verhopen. De kwaliteit gaat echter omhoog en het is leuk nog eens een echt collectief te horen waarbij de verschillende rappers elkaar goed afwisselen met goede rhymes en lekkere beats, zoals in Chasing the Fire en The Only Time. Het beste nieuws is dat het album hier vrij te downloaden is. En hoewel er maar tien tracks te downloaden staan, had ik bij de volledige albumdownload wel degelijk 11 nummers, waarvan de elfde track Chi Schemin nog een lekkere knaller is.


Video - Serengeti - Shazam

Coole video van Serengeti en song van de
Kenny Dennis EP die in April uitkomt op Anticon

maandag 13 februari 2012

Gangrene - Vodka & Ayahuasca (2012) ***


West Coast producer The Alchemist en rapper Oh No brachten op 24 januari hun tweede album uit als Gangrene met de titel Vodka & Ayahuasca. Dit is het vervolg op hun debuut Gutter Water en ook hier staan de geestesverruimende beats en rhymes centraal. Samenwerkingen zijn er met Kool G Rap in Gladiator Music, Evidence in Dark Shades, Prodigy (of Mobb Deep) in het opzwepende Dump Truck en Roc Marciano in het Drink Up. De beats zijn goed en de raps zijn wel in orde, toch pakt het niet helemaal en lijken veel nummers een beetje op elkaar. Dump Truck en The Groove springen er als afzonderlijke tracks uit en overstijgen de middelmaat die heerst op dit album.

 


zondag 12 februari 2012

Video - Prof - Need Your Love

Lekkere video van Prof's King Gampo Lp uitgebracht op
 16 augustus 2011 en hier vrij te downloaden


donderdag 9 februari 2012

Video - MF Doom - Dead Bent / All Caps / The Mask



Mf Doom : History

MF doom is een rapartiest die al even meegaat. Geboren in 1971 begint Daniel Dumile als Zey Love X eind jaren tachtig de rapscene onveilig te maken met de groep KMD, waarook zijn broer deel van uitmaakt. Deze groep ken wat succes en airplay op Yo MTV Raps, maar daar komt abrupt een einde aan bij de dood van Dumile's broer Dj Subroc. De groep werd gedropt door hun platenlabel en Daniel Dumile trok van New York naar Atlanta om zich te bezinnen.

Toen hij in 1997 terug in New York was, begon hij incognito te freestylen met een kous over zijn hoofd. Hij perfectioneerde zijn vermomming met een masker zoals het Marvel Hero personage Doctor Doom en MF Doom is geboren. Sindsdien houdt hij zijn masker ook op bij optredens en fotoshoots. In 1999 brengt MF Doom zijn eerste album uit, Operation Doomsday op het Fondle 'Em Records label.. Tot op heden een klassieker in de underground hip-hop scene met songs als Dead Bent, The M.I.C. en Doomsday.
Hij opereert vanaf dan ook onder verschillende aliassen zoals King Geedorah en Metal Fingers om zich meer toe te leggen op de prodcutie van songs en albums waarbij hij collega rappers uitnodigt en af en toe meerapt. Onder het alias Viktor Vaughn brengt MF Doom een volledig album uit, genaamd Vaudeville Villain met topsongs als Lickupon en het fantastische Let me Watch. In 2004 breng MF Doom onder eigen naam zijn tweede album uit genaamd Mm ... Food, met songs als Hoe Cakes,One Beer en Cookies.

Doom zit nu in een zeer creatieve fase en breng in 2004 ook het album Madvillainy uit op het Label Stones Throw Records, een samenwerking tussen hem en Madlib onder de groepsnaam Madvillain. Dit album is een commercieel succes met singles All Caps en Accordion. in 2005 gaat MF Doom een nieuwe samenwerking aan met Dj Dangermouse onder de groepsnaam Dangerdoom. Het album The Mouse and the Mask bevat naast leuke songs als Sofa King en Benzi Box ook een eerste samenwerking met Ghostface Killah in de vorm van de song The Mask. MF Doom doet de productie van enkele songs op Ghostface Killah's twee volgende albums, nl. Fishscale en More Fish. Hun gezamelijke project Ghostdoom (geplande albumnaam Swift & Changeable) is tot op heden nog niet verschenen, toch zijn er in de loop der jaren twee nummers gelekt, nl. Angels en Victory Laps.


In 2009 brengt Doom (hij laat de MF vallen) bij Lex Records het album Born like This uit. Hierop staat o.a. de eerder genoemde track Angels en Supervillainz met Slug. In 2010 valt er weinig nieuws te rapen met enkel de song Biochemical Equation ft. RZA die op de soundtrack van Grand Theft Auto staat. De toekomst oogt wel nog onzeker met een hele hoop geplande projecten, maar zekerheid hieromtrent is er tot op heden niet.

woensdag 8 februari 2012

dinsdag 7 februari 2012

Video - Ceschi - Lament for Captain Julius

Ceschi puurt nog een nieuwe video uit zijn prima album
 van 2010 The One Man Band Broke Up.

maandag 6 februari 2012

Fatt Matt, Ira Lee, Chadio - The Blue Rodeo (2012) ***



Lo-fi, unmixed, unmastered download of an album originally made and never released in 2008. Ira came to stay at Chadio’s crib and Fatt Matt joined in on the festivities. All tracks produced by Aalo Guha except #8 produced by The Gumshoe Strut.

Check out the songs Youknowwhosthebomb en Secret (Kyhan Remix)

Free Download

zondag 5 februari 2012

Dr. Merkaba - Capsule (2012) ***


Via Bandcamp leerde ik Dr. Merkaba aka Lyphe Cycle uit California kennen. Capsule is een collectie songs volledig geschreven en geproducet door Dr. Merkaba. En deze rapper heeft talent op beide vlakken. Op vlak van productie deed het me soms denken aan het vroegere werk van El-P met zijn kille, industriële beats. De raps zijn intelligent en behandelen de filosofische overpeinzingen van Dr. Merkaba's wereldbeeld. Er hadden echter wel wat meer tempowisselingen in de songs mogen zijn. Een nummer als Hell No laat meteen een andere kant zien van deze Dr. Merkaba. Goed album, maar de meeste songs zijn toch te veel met elkaar inwisselbaar. Gratis download hier



Mr. Aeks & Opski Chan - Pushers and Prophets (2011) ***(*)

De samenwerking tussen rapper Opski Chan uit San José en producer Mr. Aeks resulteert in een kort album of een lange ep (acht nummers) die ik zeer kon smaken. De rapflow van Opski Chan doet me tegelijk denken aan Smoke DZA en Danny Brown en de productie van Mr. Aeks klinkt old-skool, maar dan in een modern jasje en redelijk gevarieerd.  Het begint sterk met Walking Contradiction, meteen het sterkste nummer op het album. Maar ook Make it Work, Knock Knock en Lamborghini  Blood laten zich meermaals beluisteren. Een klein nadeel vind ik de algemene geluidskwaliteit, die toch niet optimaal is, maar dit draagt wel bij aan de algemene old-skool feel.




Dr. Creep - Pyramid Effect and the Sun Order (2011) ***



Rapper en producer Dr. Creep aka Creepbhill bracht vorig jaar zijn album Pyramid Effect and the Sun Order uit met cameos van Mir the Bloody, Amos the Ancient Prophet, Young Solow, 3rd Eye, Life Scientist, Dj Joon, Apoka Undaground, ... Het betreft hier niet de meest getalenteerde rapper, maar de productie is over het algemeen geslaagd. Onderwerpen als de mysteries van het leven en het einde van de wereld komen aan bod. Uitschieters op dit album zijn In my Mind, The Gods Return en de single Strange Weather waar toch wel een heel bekend achtergronddeuntje wordt gebruikt.

woensdag 1 februari 2012