donderdag 9 februari 2012

Mf Doom : History

MF doom is een rapartiest die al even meegaat. Geboren in 1971 begint Daniel Dumile als Zey Love X eind jaren tachtig de rapscene onveilig te maken met de groep KMD, waarook zijn broer deel van uitmaakt. Deze groep ken wat succes en airplay op Yo MTV Raps, maar daar komt abrupt een einde aan bij de dood van Dumile's broer Dj Subroc. De groep werd gedropt door hun platenlabel en Daniel Dumile trok van New York naar Atlanta om zich te bezinnen.

Toen hij in 1997 terug in New York was, begon hij incognito te freestylen met een kous over zijn hoofd. Hij perfectioneerde zijn vermomming met een masker zoals het Marvel Hero personage Doctor Doom en MF Doom is geboren. Sindsdien houdt hij zijn masker ook op bij optredens en fotoshoots. In 1999 brengt MF Doom zijn eerste album uit, Operation Doomsday op het Fondle 'Em Records label.. Tot op heden een klassieker in de underground hip-hop scene met songs als Dead Bent, The M.I.C. en Doomsday.
Hij opereert vanaf dan ook onder verschillende aliassen zoals King Geedorah en Metal Fingers om zich meer toe te leggen op de prodcutie van songs en albums waarbij hij collega rappers uitnodigt en af en toe meerapt. Onder het alias Viktor Vaughn brengt MF Doom een volledig album uit, genaamd Vaudeville Villain met topsongs als Lickupon en het fantastische Let me Watch. In 2004 breng MF Doom onder eigen naam zijn tweede album uit genaamd Mm ... Food, met songs als Hoe Cakes,One Beer en Cookies.

Doom zit nu in een zeer creatieve fase en breng in 2004 ook het album Madvillainy uit op het Label Stones Throw Records, een samenwerking tussen hem en Madlib onder de groepsnaam Madvillain. Dit album is een commercieel succes met singles All Caps en Accordion. in 2005 gaat MF Doom een nieuwe samenwerking aan met Dj Dangermouse onder de groepsnaam Dangerdoom. Het album The Mouse and the Mask bevat naast leuke songs als Sofa King en Benzi Box ook een eerste samenwerking met Ghostface Killah in de vorm van de song The Mask. MF Doom doet de productie van enkele songs op Ghostface Killah's twee volgende albums, nl. Fishscale en More Fish. Hun gezamelijke project Ghostdoom (geplande albumnaam Swift & Changeable) is tot op heden nog niet verschenen, toch zijn er in de loop der jaren twee nummers gelekt, nl. Angels en Victory Laps.


In 2009 brengt Doom (hij laat de MF vallen) bij Lex Records het album Born like This uit. Hierop staat o.a. de eerder genoemde track Angels en Supervillainz met Slug. In 2010 valt er weinig nieuws te rapen met enkel de song Biochemical Equation ft. RZA die op de soundtrack van Grand Theft Auto staat. De toekomst oogt wel nog onzeker met een hele hoop geplande projecten, maar zekerheid hieromtrent is er tot op heden niet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten