vrijdag 30 maart 2012

Video - Snak the Ripper - Forgotten

Eerste single van Snak the Ripper's nog te verschijnen album White Dynamite


One Be Lo - Laberhood Part 3 mixtape (2012) ****

One Be Lo wordt weleens de redder van de klassieke hip-hop genoemd. Zo ver zou ik het nu niet willen drijven, maar de rapper uit Michigan weet wel een verouderd genre nieuw leven in te blazen. Terwijl veel rappers de klassieke hip-hop de rug toe keren en experimenteren met genre-overschrijdende beats, blijft One Be Lo trouw aan zijn roots. In een ver verleden richtte hij de rapgroep Binary Star op die na twee albums splitte. Vanaf 2000 gaat hij solo te werk. Hij staat bekend om zijn albums met letterwoorden als titel zoals S.O.N.O.G.R.A.M of L.A.B.O.R. waarbij de titel een afkorting is ( Language Arts Based On Reality).

De afgelopen maanden is hij ook druk bezig met de Laberhood mixtapes waarvan volume 3 pas is uitgekomen. Aan niets hoor je dat het hier geen volwaardig album betreft, behalve dat de nummers mooi in elkaar overgaan. De mixtape start knap met het opruiende Everlasting dat aan Dead Prez doet denken. De twee volgende songs zijn conservatief old-skool, maar vanaf Bring it Back, dat elk vastgeroest lichaam in beweging brengt, zijn we echt vertrokken voor een reeks aanstekelijke en goed producete nummers zoals Off the Wall, The Chosen Show, Last Laugh, Full Army, Home is, ... Tussenin vinden we enkele meer basic nummers die toch erg genietbaar zijn door de prima raps die qua inhoud en stijl doen denken aan The Roots. Prima luistervoer en niet alleen voor fans van klassieke hip-hop. 

dinsdag 27 maart 2012

maandag 26 maart 2012

My favourite tracks (week 12)

Dynamite van Notoriety van het album
Road Trippin', Kool-Aid Sippin', Chicken, Beef Patties, And Herb


Submarine Bass Face Turn me Up van Fresh Faily
van de mixtape The Brooklyn Good Guy


Ugly Duckling van Tech N9ne van de Klusterfuk EP


zondag 25 maart 2012

zaterdag 24 maart 2012

Blacastan - The Master Builder pt. 2 (2012) ***

Ira Osu aka Blacastan, geboren in Hartland, is een Amerikaanse rapper die je nooit een duet zal zien doen met een boysband of in een strak pak gestoken in een videoclip zal zien. Deze rapper heeft de zo cliché-gemaakte zware jeugd aan den lijven ondervonden. Zijn biologische vader heeft hij nooit gekend en in zijn jeugd raakte hij al snel in de greep van de plaatselijke bendes. Naast dealen gebruikte hij ook zelf drugs en kleine vergrepen werden zware misdrijven, zodat hij reeds op 16-jarige leeftijd in de gevangenis terechtkwam. In de volgende jaren achter tralies maakte hij kennis met de underground hip-hop van de jaren '90 (Wu-Tang Clan, Blackstar, Common, ...) Toen hij eindelijk de strafinrichting kon verlaten besloot Blacastan zijn leven om te gooien en zelf een positieve bijdrage te leveren aan de underground hip-hop scene, tegen de nu heersende mainstream. Blacastan's motto luidde : Fuck the radio! Back to the return of real rap music.

Veel inspiratie moest hij niet zoeken en Blacastan kon rijkelijk putten uit zijn troebele verleden. Zo ook bij zijn nieuwste album The Master Builder part II , het vervolg op het eerste mixalbum uit 2009. Er is ook een tweede album voorzien waarop de nummers ongemixt staan. Verwacht veel korte nummers en veel cameos van o.a. Celph Titled, Doap Nixon, Emilio Lopez, Reef the Lost Cauze, Outerspace, Slaine, ... Maar kwantiteit is niet altijd gelijk aan kwaliteit en dat geldt ook hier. De meeste nummers zijn zeker genietbaar, maar komen niet echt boven de middelmaat uit. Castles met Doo Wop is echter wel een leuke opener met een opstuwende beat en goede raps. Ook City to City met Moe Pope is lekker melancholisch en doet erg Wu-Tang jaren '90 aan. Ook bij het nummer The Booth is de vergelijking met Wu-Tang Clan nooit ver weg. The Master Builder part II is prima luistervoer voor fans van jaren'90 hip-hop, maar kon mij persoonlijk niet helemaal overtuigen.

 

Video - Copywrite - Workahol

Workahol is de nieuwe single en een van mijn favoriete nummers uit 
het prima nieuw album van Copywrite, God Save the King.


woensdag 21 maart 2012

dinsdag 20 maart 2012

Asap Rocky vecht met het publiek


Asap Rocky en zijn crew Asap Mob werden op een concert in Texas vorige zaterdag bekogeld met bierblikjes. De eerste keer dat er zaken werden gegooid stopte de crew hun optreden voor 15 minuten. Wanneer er daarna een vol bierblikje naar de rappers werd gegooid, werd het optreden weer onderbroken. Asap Rocky trachtte de situatie te ontmijnen, maar waarschuwde wel dat als er nog alcoholische dranken in hun richting werden gegooid, er gevolgen zouden zijn. Vijf minuten later was het zover en een nieuw bierblikje vloog het podium op. De crew dook het publiek in en begon te vechten. De politie arriveerde en het optreden werd ontruimd. Er zou één gewonde zijn gevallen.

maandag 19 maart 2012

My favourite tracks (week 11)

Trouble Child van Psych Ward van het album Street Slime


Acid 2.0 van Rubberoom van de Robberoom Rebooted Mixtape 2011


Local Press van Dirty Hank + Reason van de Monty Brogan EP


zondag 18 maart 2012

Hilltop Hoods - Drinking from the Sun (2012) ***

Hilltop Hoods is een Autralische hiphopgroep uit Adelaide die in 1991 werd opgericht. Deze veteranen brachten hun eerste album uit in 1999 en zijn met Drinking from the Sun al aan hun zesde album. Het gezelschap bestaat uit Matt Lambert (Suffa), Daniel Smith (MC Pressure) en Barry Francis (DJ Debris). Vroeger hoorde ook Dj Next nog tot het gezelschap, maar deze is ondertussen zijn eigen weg gegaan. In Australië zijn ze razendpopulair en zijn ze al meermaals in de prijzen gevallen. Met hun nieuwe album trachten ze ook overzee te scoren. De eerste single I Love It met zangeres Sia die uitkwam op 21 november 2011 is alvast erg commercieel. Op 9 maart kwam hun full-album Drinking from the Sun uit en ik ben eerlijk gezegd vrij positief verrast. Het album start alvast met een mooie intro The Thirst, pt. I, waarvan nog twee andere delen op het album staan. Het zijn drie delen van dezelfde song (telkens anderhalve minuut) die mooie rustpunten in het album inbouwen. De meeste songs zijn energiek zoals titeltrack Drinking from the Sun en single I Love It met een leuke beat, maar ook niet echt bijzonder. Lights Out, Rattling the Keys to the Kingdom en Shredding the Balloon zijn de nummers die de middelmaat overstijgen. Een beetje mager zou je denken, maar toch verveelt dit album nooit echt en dat op zich is al een verdienste.


zaterdag 17 maart 2012

Video - Guerillah Spit - America The Beautiful

Mera One is een kunstenaar die elk nieuw doek laat begeleiden door een video
 met een rapsong op de achtergrond. In dit geval betreft de song
America The Beautiful van Guerillah Spit (Riddlore? en Pterradacto).

vrijdag 16 maart 2012

El-P kondigt nieuw album aan : Cancer for Cure

                                                                                                                                 Het brein achter Comapny Flow en Def jux, El-P, kondigt na jaren van stilzwijgen eindelijk zijn nieuwe album aan. Het zal Cancer for Cure heten en uitkomen op 22 mei. Op het album zijn er samenwerkingen met nieuwe vrienden Danny Brown, Mr. Muthafuckin’ eXquire, and Killer Mike. Ook zijn er samenwerkingen met Interpol’s Paul Banks en Island's Nick Diamonds . Als voorproefje kan je alvast de eerste single The Full Retard hier beluisteren.

donderdag 15 maart 2012

Toothy Wavy

Max B, die een gevangenisstraf van 75 jaar uitzit voor gewapende overval, kidnapping en moord,
rapt vanuit de gevangenis per collect calls over de telefoon. Samen met de raps van
voormalig-crimineel Isaiah Toothaker worden deze op beat gezet door het duo van
The Hood Internet. De groep noemt zich Toothy Wavy en het project van 5 nummers 
komt uit in mei dit jaar. Hier alvast de eerste songs. 

Been Told


A Kingdom


Cage brengt ep uit met Dj Mighty Mi

Het is lang stil geweest rond Cage sinds Definitive Jux is opgedoekt. Zijn laatste album op dat label was Depart from Me en dateert alweer van 2009. Nu mogen we in de nabije toekomst toch nieuw werk verwachten van de getalenteerde rapper uit NYC in de vorm van een Ep genaamd Illuminated. Hiervoor gaat hij opnieuw samenwerken met Dj Might Mi die hij nog kent van zijn periode in de The Smut Peddlers. De precieze datum van de Ep moet nog bekend gemaakt worden. Daarnaast zou er ook een volledig album moeten verschijnen met de toepasselijke titel The Revenge of Chris Palko, hopelijk later dit jaar. Luister alvast naar enkele fragmenten uit de komende Illuminated EP.


Snip from the album
http://soundcloud.com/chris-palko/the-void-snippet/s-bzu8d
Random track
http://soundcloud.com/chris-palko/super-baked-produced-by/s-HMtKX


Hier ook nog het geweldige I Never Knew You van het album Depart from Me


woensdag 14 maart 2012

dinsdag 13 maart 2012

Ecid - Werewolf Hologram (2012) ***(*)

Ecid is zowel rapper als producer. Deze rapper uit Minneapolis heeft zeker een aparte benadering naar zijn muziek toe. Ook op zijn nieuwe album Werewolf Hologram zijn verschillende stijlen terug te vinden. Persoonlijk ben ik meer fan van zijn psychedelische songs met weirde lyrics. Ecid schrijft ook meer casual uptempo nummers die me echter minder kunnen bekoren. Het album dat uitkwam op 28 februari start naar mijn gevoel bijna perfect. Titeltrack (Werewolf Hologram) laat Ecid als storyteller horen op een laidback beat, terwijl Men Kill Men een lekker upbeat nummer is. Bij beide nummers heb je het gevoeld dat Ecid wat te vertellen heeft. Dat heb je zeker ook bij The Pursuit of Everything In Between, het beste nummer op dit album. Na deze sterke openingscore krijg je het gevoel dat je naar een andere artiest zit te luisteren. Heel de middensectie bestaat uit dertien-in-een-dozijn kant-en-klare rapsongs zonder diepgang. Op het eind komt Ecid gelukkig nog verassend uit de hoek met goede songs zoals So Damn Einstein!, Rock Stars don't Apologize met Awol One en Kristoff Krane, Back From Japan en Surprise Yourself. Een lekker begin en een leuk einde. Wat ertussen lag, ben ik allang vergeten. Desondanks toch het beste album van Ecid tot op heden.




maandag 12 maart 2012

My favourite tracks (week 10)

 Mach One van Planet Asia


Boomshakalaka van Chip Tha Ripper ft. Bun B


All Falls Down van Sha Stimuli ft. Grafh & Mr. Probz

zondag 11 maart 2012

Dead Prez : History

Dead Prez is een Amerikaans hiphopgroep bestaande uit leden Stic.Man en M-1. In 1990 leerde M-1 Stic.Man kennen op de universiteit in Florida en ze raakten bevriend doordat ze overeenkomstige muzieksmaak en politieke voorkeuren deelden. Na een korte detour van M-1 bij The Black Panthers gingen ze zich eind jaren '80 richten op het maken van muziek. Lord Jamar van BrandNubian ontdekte Dead Prez in New York en hielp ze aan een contract met Loud Records. Beginnen bij dit groot label (bekend van de Wu-Tang Clan en Mobb Deep) was niet makkelijk, maar na enige tijd begonnen ze een schare fans te verwerven door hun over-the-top optredens (ze staan erom bekend dollarbiljetten te verbranden en appels aan het publiek uit te delen, met als boodschap dat ze gezond moeten eten).



Ze staan bekend om hun militante en maatschappijkritische rapteksten die gaan over sociale rechtvaardigheid, racisme, politiegeweld, kapitalisme, onderdrukking, gelijke kansen, ... Hun stijl is in your face en deed in het begin denken aan N.W.A. Het album Let's Get Free uit 2000 is een mijlpaal in de underground rap scene en overtuigde mij persoonlijk dat er naast mainstream rap nog een een hele underground te ontdekken viel. Singles als Police State (1998) en Hip Hop (1999) konden de achteloze luisteraar nog niet voorbereiden op het geweldide album dat nog komen zou. Wat dit album uniek maakt is dat het hele plaatje klopt. De lyrics zijn hard en doen je nadenken, terwijl de beats zo goed zijn dat je het album steeds wil herbeluisteren. De boodschap is dus overgekomen.
Dead Prez zou dit staaltje niet nog eens kunnen overdoen. Het album Revolutionary but Gangsta uit 2004 is zeker verdienstelijk, maar het momentum is weg. De authenticiteit is verdwenen en de boodschap komt wat geforceerd over.  Ook zijn de beats minder rauw en meer toegankelijk voor de mainstream, zoals te horen op de overigens fantastische single Hell Yeah. Hierna zou Dead Prez geen album meer uitbrengen. Toch brengen ze verschillende mixtapes uit waaronder de Turn Off the Radio volumes 1-4 en Cant's Sell Dope Forever ft. Outlaws. Hierop staan steeds wel enkele nummers die doen mijmeren aan dat fantastische album uit 2000. Zowel M-1 als Stic.Man zijn tevens een solo-carrière begonnen, wat niet wil zeggen dat er geen nieuw album van dead Prez meer zou komen.


Hip Hop van het album Let's Get Free


Propaganda van het album Let's Get Free


Hell Yeah van het album Revolutionary but Gangsta 

vrijdag 9 maart 2012

donderdag 8 maart 2012

woensdag 7 maart 2012

Blak Madeen - Divine Power Culture (2012) ****

Blak Madeen is een rapduo uit Boston bestaande uit Al-J en Yusuf. Ze hebben elkaar gevonden in hun gezamelijke passie voor het uitdragen van positieve muziek en liefde voor de Islam. Verwacht dus geen lyrics over bitches, maar maatschappijkritische raps die een geweten willen schoppen in deze materialistische maatschappij. De groep wordt hoog aangeschreven en mocht al op tour met o.a. Lupe Fiasco, Brother Ali & Immortal Technique. Al-J snelle raps en Yusuf's laidback flow complimenteren elkaar goed. Zo ook op het nieuwe album Divine Power Culture. Dit Album heeft het zowat allemaal. Stevige protestraps in een strakke productie (Divine Power Culture, Eye to Eye) en melodieuze songs met prachtige gezongen refreinen (The Difference en Out of Control) Verder zijn er heel wat cameos van goed volk zoals Krumb Snatcha (Bismillah), Cormega (The Cause), Slaine (Actual Facts), Stu Cat (The Untold) en anderen die meestal een meerwaarde betekenen. Het album hangt goed aan elkaar en er zijn geen echt zwakke songs. De eerste single Freeze behoort wel tot de minder goede songs en is dan ook niet echt toonaangevend voor hun tot op heden beste album.

Copywrite - God Save the King (2012) ***(*)

Copywrite is zoals goede wijn die beter wordt met de jaren. Deze rapper uit Colombus, Ohio kwam eerst onder mijn aandacht toen hij het nummer June inzong voor het album Dead Ringer van RJD2 in 2002. In 2004 verscheen zijn eerste solo-album The High Exhaulted met RJD2 achter de knoppen. Met zijn derde album The Life and Times of Peter Nelson (2010) maakte Copywrite een hele stap voorwaarts en ook zijn zopas verschenen album God Save the King (28 februari 2012) is de moeite waard. Het album start in ieder geval veelbelovend met de goede introsong Post-Apocalyptic Request Box en de tweede song Love mag er ook nog zijn, maar daarna passeren er vooral middelmatige nummers de revue; Union Rights met MHZ (de groep waartoe ook Copywrite behoort) uitgezonderd. Halverwege het album overheerst dan ook serieuze teleurstelling, maar vanaf dan gaat de kwaliteit razendsnel de hoogte in. Met GSK, Workahol, White Democrats (met Mac Lethal) en Golden State (of mind) staan er vier topsongs achter elkaar en dit maakt de mindere albumhelft bijna volledig goed. Copywrite is op zijn best als hij over serieuze dingen rapt en de fratsen achterwege laat, het is dan ook doodzonde dat hij zijn album eindigt met een mix van beiden, nl. de song Talk with Jesus, serieus bedoeld, maar o zo cliché.

maandag 5 maart 2012

Sapient - Gunwings (2012) ***(*)

Sapient is een rapper uit Oregon en lid van the Sandpeople. Verder zit hij samen met Ethic nog in het rapcombo Debaser. Ook als solo-artiest is Sapient een bezig baasje. Zijn nieuwe album Gunwings is een addendum aan zijn vorige album Barrels for Feathers uit 2010 en dat zie/hoor je aan dezelfde titeltracks met herwerkte/aangepaste songs en eenzelfde sfeertje dat het album omringt. Trage rapsongs worden afgewisseld met meer uptempo nummers. Zo wordt Sapient op het slome Find Home begeleid door een atmosferische blazerssectie en een traag gezongen refrein. Een versie die ik verkies boven deze op Barrels for FeathersClouds Clear is Sapient pur sang, een uptempo beat en het anthem van het album dat ik beter vond in zijn originele versie. En zo kan je beide albums perfect met elkaar vergelijken en uiteraard blijven dezelfde nummers overeind. Een sterk nummer blijft nu eenmaal een sterk nummer. De productie op Gunwings is iets gewaagder en dat draait niet altijd even goed uit. Toch krijgen nummers als Beauty in the Filth met naast Eligh nu ook Josh Martinez en Universal Diorama een serieuze opwaardering. Positief is ook dat dit album (hier) vrij te downloaden is.

Beauty in the Filth in beide versies




zondag 4 maart 2012

zaterdag 3 maart 2012

Video - Themselves - Roman is as Roman Does

Kleurrijk video van Anticon sweethearts
Themselves uit hun album CrownsDown (2009)

 

vrijdag 2 maart 2012

Noah 23 for Dummies (2012) ****(*)

Noah 23 heeft in 2012 de rapwereld vaarwel gezegd, maar niet voor ons te verblijden en te verbazen met deze nonchalant uitgebrachte verzamelaar. Geen best of ... maar toch. Er staan 23 nummers op van verscheidene albums, waarvan ook een hoop die vorig jaar pas zijn uitgekomen; 2011 was in dat opzicht een topjaar. En er staat vrijwel geen slechte song in deze playlist. Meer nog, als je ze allemaal hebt gehoord, kan je concluderen dat deze rapper over een rijk gevulde back catalogue beschikt. Gaande van nummers van zijn eerste echte doorbraakalbum Paper, Rock, Scissors uit 2008 (Hungry, Fame), zijn samenwerkingen met producer Factor (Bed Bugs, Sacrifice), zijn Occult Thrill-episodes tot nummers uit zijn laatste release Zoom (Up All Night, Glitched Up). Alle nummers zijn goed geproducet (Noah 23 heeft er bewust voor gekozen om een consistent geheel te maken van de laatste jaren en dus geen oude korrelige rapsongs uit een ver verleden in deze playlist op te nemen). Positief vind ik ook dat de songs niet gemixt zijn, maar als aparte songs op het evenwichtige album staan. And last but not least, er staan verschillende songs op die nooit vrij te downloaden waren, wat nu dus wel kan. Free Download hier. Een must have voor de collectie.