zondag 11 maart 2012

Dead Prez : History

Dead Prez is een Amerikaans hiphopgroep bestaande uit leden Stic.Man en M-1. In 1990 leerde M-1 Stic.Man kennen op de universiteit in Florida en ze raakten bevriend doordat ze overeenkomstige muzieksmaak en politieke voorkeuren deelden. Na een korte detour van M-1 bij The Black Panthers gingen ze zich eind jaren '80 richten op het maken van muziek. Lord Jamar van BrandNubian ontdekte Dead Prez in New York en hielp ze aan een contract met Loud Records. Beginnen bij dit groot label (bekend van de Wu-Tang Clan en Mobb Deep) was niet makkelijk, maar na enige tijd begonnen ze een schare fans te verwerven door hun over-the-top optredens (ze staan erom bekend dollarbiljetten te verbranden en appels aan het publiek uit te delen, met als boodschap dat ze gezond moeten eten).



Ze staan bekend om hun militante en maatschappijkritische rapteksten die gaan over sociale rechtvaardigheid, racisme, politiegeweld, kapitalisme, onderdrukking, gelijke kansen, ... Hun stijl is in your face en deed in het begin denken aan N.W.A. Het album Let's Get Free uit 2000 is een mijlpaal in de underground rap scene en overtuigde mij persoonlijk dat er naast mainstream rap nog een een hele underground te ontdekken viel. Singles als Police State (1998) en Hip Hop (1999) konden de achteloze luisteraar nog niet voorbereiden op het geweldide album dat nog komen zou. Wat dit album uniek maakt is dat het hele plaatje klopt. De lyrics zijn hard en doen je nadenken, terwijl de beats zo goed zijn dat je het album steeds wil herbeluisteren. De boodschap is dus overgekomen.
Dead Prez zou dit staaltje niet nog eens kunnen overdoen. Het album Revolutionary but Gangsta uit 2004 is zeker verdienstelijk, maar het momentum is weg. De authenticiteit is verdwenen en de boodschap komt wat geforceerd over.  Ook zijn de beats minder rauw en meer toegankelijk voor de mainstream, zoals te horen op de overigens fantastische single Hell Yeah. Hierna zou Dead Prez geen album meer uitbrengen. Toch brengen ze verschillende mixtapes uit waaronder de Turn Off the Radio volumes 1-4 en Cant's Sell Dope Forever ft. Outlaws. Hierop staan steeds wel enkele nummers die doen mijmeren aan dat fantastische album uit 2000. Zowel M-1 als Stic.Man zijn tevens een solo-carrière begonnen, wat niet wil zeggen dat er geen nieuw album van dead Prez meer zou komen.


Hip Hop van het album Let's Get Free


Propaganda van het album Let's Get Free


Hell Yeah van het album Revolutionary but Gangsta 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten