maandag 2 april 2012

Aesop Rock : History

Ian Matthias Bavitz aka Aesop Rock is een New Yorkse rapper die kunstgeschiedenis heeft gestudeerd in Boston. Hier leerde hij producer Blockhead kennen en kwam hij in contact met de hip hop cultuur. Al op jonge leeftijd leerde Ian piano en bas spelen en zijn oudere broer Chris bracht hem in contact met de toenmalige rockscene (Fugazi, Ministry, Dead kennedys, ...). Onnodig te zeggen dat Aesop Rock vele invloeden kan verwerken in zijn toch vrij complexe en abstracte raps. Nog op school bracht hij zelf een album (Music for Earthworms) uit waarvan er 300 copies werden verkocht. Sinds zijn doorbraak is er een grote vraag naar dit debuut. Tevens maakte hij zelf zijn debuutvideo Abandon All Hope en bracht hij ook nog de Appleseed ep uit. Zowel het album als de ep werden geproducet door Blockhead.

Zijn originele raps en stijl werden al snel opgemerkt door de labels en Aesop kon in 1999 tekenen bij Mush Records. Het album Float kwam daar in 2000 uit en had gastbijdragen van Vast Aire, Slug en Dose One. Al in 2001 veranderde Aesop Rock van label en tekende hij een deal met Definitive Jux, het label van El-p. In 2001 kwam daar het album Labor Days uit, waarvan de single Daylight een groot succes werd in de underground scene. Daylight werd in 2002 opnieuw uitgebracht in de vorm van een ep met zes nieuwe nummers.

In 2003 brengt Aesop Rock Bazooka Tooth uit, een album dat hij grotendeels zelf heeft geproducet, samen met Blockhead en El-p. De singles Freeze en No Jumper Cables bezorgen Aesop Rock een prominente plaats in de heersende hip-hop scene. Ook de kritieken op dit album met gastbijdragen van Mr. Lif, El-p en Camp Lo (het fantastische Limelighters) zijn zeer lovend. vanaf dan zal Aesop Rock wat gas terugnemen en niet meet elk jaar nieuw materiaal uitbrengen. In 2005 komt de ep Fast Cars, Danger, Fire & Knives uit en wordt Aesop Rock gevraagd Vast Aire te vervangen in de rapformatie The Weathermen.

In 2007 kwam Aesops laatste album uit bij Def Jux, genaamd None Shall Pass, waarop de single None Shall Pass en Bring Back Pluto de meest memorabele songs zijn.  Enkele jaren later werd het Def Jux-label voor onbepaalde tijd "on hold" gezet en sindsdien heeft Aesop Rock geen nieuw solo-materiaal uitgebracht (wel bracht hij in 2011 een album samen met Rob Sonic uit onder de groepsnaam Hail Mary Mallon). Daar is echter sinds kort verandering in gekomen met de aankondiging dat op 10 juli 2012 Aesop Rock een nieuw album zal uitbrengen, genaamd Skelethon op het label Rhymesayers.


Daylight van het album Labor Days


No Jumper Cables van het album Bazooka Tooth


None Shall Pass van het album None Shall Pass

Geen opmerkingen:

Een reactie posten